Langos - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

40 dag białej mąki pszennej,
2 ugotowane i utłuczone ziemniaki,
3 dag drożdży,
1 szklanka letniego mleka (w wersji wegańskiej mleka sojowego),
cukier (lub odrobina słodu),
sól,
olej

Jak przyrządzić?

Langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki.Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru.Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać masę z ziemniaków i łyżkę oleju, dodać resztę mleka, sól do smaku i wyrobić ciasto o konsystencji nieco twardszej niż na kluski kładzione. Posypać mąką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę. Formować cienkie placki wielkości dłoni i smażyć na wrzącym oleju (smaży się je na patelni w głębokim tłuszczu) - początkowo pod przykryciem, a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia.PS Wychodzi pycha! I jedna rada. Przy formowaniu placuszka potrzeba mąki, aby się to ciasto do palców nie przyklejało.

Uwagi:

Bardzo dobre z masłem czosnkowym i drobno tartym żółtym serem, np. ementalerem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
AutorSławek

Langos: Podobne przepisy

Powiązane Tematy