Składniki:
pomidory 1 kg, (im więcej, tym lepiej),
pomidory w puszcze (1 puszka),
koncentrat pomidorowy,
3 średnie cebule,
włoszczyzna, porcja rosołowa bądź kostki rosołowe,
przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz,
mięso mielone,
duża śmietana,
bułka tarta,
1 jajko,
oliwa do smażenia,
ryż
Jak przyrządzić?
Na samym początku przygotowujemy bulion, w zależności od czasu albo gotujemy włoszczyznę z mięsem rosołowym, albo bulion z kostek rosołowych. Ja polecam: nawet jeśli robimy zupę z kostek rosołowych, to i tak gotować ją z włoszczyzną. Zalewamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Lekko podsmażamy, dodajemy przygotowane pomidory. Zasypujemy je dużą ilością przypraw (oregano, bazylia, czosnek) Rozgniatamy pomidory, mieszamy, by w miarę uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy pomidory z puszki i znowu rozgniatamy i mieszamy. Ja uwielbiam przyprawy, więc ciągle do smaku dodaję bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Gdy nasze pomidory poddusimy na patelni około 15 min (bardzo ważne, by soki nie wyparowały, więc ogień nie może być zbyt duży), wrzucamy je do garnka z rosołem/bulionem.Mieszamy i gotujemy około 10 min. Wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki drobno pokrojoną. Co kto lubi :)Do kubeczka w tym czasie wlewamy odrobinę zupy i zostawiamy, by zrobiła się chłodna.Gdy zupa gotuje się na małym ogniu, z mięsa mielonego robimy małe kuleczki-pulpeciki. Do tego potrzebne jest nam jajko, bułka tarta, przyprawy, czosnek. Gdy mamy uformowane małe kuleczki, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu.Przecedamy zupę, pozbywamy się warzyw, pomidorów, zostawiamy w garnku samą zupę. Do kubka, w którym chłodziliśmy zupę, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wlewamy ostrożnie do zupy, by nam się nie zgotowała. Mieszamy.Na talerz, w którym mamy ryż, dajemy parę pulpecików i zalewamy wszystko zupą. Możemy udekorować świeżym liściem bazylii bądź pietruszki.
Uwagi:
Zupka pierwsza klasa, mąż i dzieci pokochają zupę pomidorową w nowym wydaniu. Może to trochę czasochłonne, ale jak będą krzyczeć o dokładkę, zobaczycie, że było warto :)Poza tym jest to danie bardzo pożywne i czasem wystarczy na cały obiad, zniknie z garnka bardzo szybko :)Najważniejsze są świeże pomidory, nic ich nie zastąpi. To one + przyprawy dodają smaku i aromatu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | panna tulipanna |