Składniki:
4 filety z pangi, olej, łyżka masła, 3 cebule, śmietana 18% 0,5 l, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozmrożone filety z pangi oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z 1/2 cytryny, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula jest miękka, wlać 1/2 l śmietany 18%, mieszając, aż zacznie lekko bulgotać. Odstawić na bok.Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety z pangi ok. 10 min na każdej stronie, usmażone filety odkładać na talerz. Po usmażeniu wszystkich filetów zlać olej z patelni i z powrotem ułożyć rybę na niej, zalewając wcześniej przygotowanym sosem. Dusić ok. 5 min na małym ogniu.
Jak podawać?
Pangę w sosie śmietanowo-cebulowym podaję z surówką z marchwi, jabłek z dotatkiem soku z cytryny. Palce lizać.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Maciej |