Składniki:
udka z kurczaka (ta górna część najlepiej),
pomidory z puszki (1 duża puszka) albo z 5 świeżych
sparzonych i obranych ze skórki (ilość pomidorów zależy od
ilości udek, ilość powyżej jest na więcej niż 10 udek),
cebula (dwie całkiem spore),
oliwki zielone lub czarne - jak komu pasuje,
zielona pietruszka (cały pęczek najlepiej),
bazylia (świeża albo suszona),
szczypta chili,
sól, pieprz,
czosnek
Jak przyrządzić?
Solisz i pieprzysz udka i smażysz na patelni na b. małej ilości tłuszczu. Nie smaż ich do końca, tylko lekko obsmaż z jednej i drugiej strony, może być jeszcze widać surowe mięsko gdzieniegdzie. Przekładasz udka do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu spod udek smażysz cebulę, aż się zeszkli, potem dodajesz pokrojone pomidory. Potem pietruszkę (dużo) i przyprawy. Solisz, pieprzysz, bazyliujesz, czosnkujesz, no i szczypta chili. Jak już pomidory się rozpaćkają, to dodaj przekrojone oliwki. Nie smaż już tego wszystkiego, tylko pomieszaj i wlej do naczynia z udkami. Upewnij się, ze sos dotarł też pod udka. Wstawiasz na wysoką temperaturę (ok. 200 st.) do piekarnika na jakieś 30-40 min. Pamiętaj, że z udek wylatuje dużo tłuszczu i sosu jest potem dużo - weź spore naczynie.
Jak podawać?
Z ryżem albo bagietką, albo najlepiej z ciabatą :P
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | Maja |