Składniki:
1,5 kg śledzi, 4 średnie cebule, kilka ogórków kiszonych lub korniszonów, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, olej
Jak przyrządzić?
Śledzie dokładnie wymoczyć (najlepiej, aby stały w wodzie ok. 6 godz.), cebulę pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem, po czym odcedzić (pozwoli to zneutralizować działanie surowej cebuli). Przygotować poszczególne składniki (pokroić śledzie, po czym obficie posypać je pieprzem, pokroić w plasterki ogórki, przygotować przyprawy, olej). Umyć i osuszyć 2-litrowe słoiki. Składniki należy układać w słoikach warstwowo: na samo dno położyć cebulę, kilka liści laurowych, ziele angielskie, ogórki i śledzie i tak w kółko. Składniki należy rozłożyć równomiernie. Po umieszczeniu składników w słoikach należy zalać je olejem i dobrze zakręcić. Słoiki umieścić w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce.
Potrzebne przybory:
2 słoiki
Jak podawać?
Potrawę można podawać na półmisku bądź w miseczce ozdobnej.
Uwagi:
Posypanie pieprzem pozwala uzyskać kwaskowy smak śledzi. Jeżeli lubicie bardziej łagodny smak tych szczególnych ryb, należy nie używać tak dużej ilości pieprzu lub wcale go nie używać. Zamiast ogórków można użyć papryki świeżej lub konserwowej. To jednak zmienia nutę smakową potrawy. Słoiki należy przechować w lodówce przez co najmniej dzień, nie otwierając ich. Ten czas potrzebny jest, aby śledzie się przegryzły z innymi składnikami. Potrawę najlepiej jeść z pieczywem. Świetnie nadaje się na świąteczny stół lub przekąskę na kolację. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | maksia |