Składniki:
6 skrzydełek kurczaka,
jedno jajko,
sól, curry, ostra papryka,
mąka,
mleko,
olej,
bułka tarta, płatki kukurydziane,
łyżka masła
Jak przyrządzić?
Skrzydełka moczyć w wodzie z solą 45-50 minut.W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, papryka, sól). Ilość przypraw zależy od tego, jak ostre skrzydełka chcemy uzyskać. Na talerzu wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcjach 1:3 z łyżką rozdrobionych płatków kukurydzianych.Końcówki skrzydełek oderwać, a resztę osączyć z wody. Panierować najpierw w mące z bułką i płatkami, potem w jajku z przyprawami i jeszcze raz w mące z bułką i płatkami. Pamietajmy, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki.Skrzydełka smażyć w rozgrzanym oleju z dodatkiem masła (dodaje aromatu), skrzydełka muszą być całe zanurzone w tłuszczu. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Potrzebne przybory:
talerz, trzepaczka, papierowy ręcznik, garnek na tłuszcz lub głęboka patelnia
Jak podawać?
Pyszne z sałatką Coleslaw.
Uwagi:
Nie polecam osobom odchudzającym się :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |