Cielęcina w pomarańczach

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg zadniej cielęciny,
4 pomarańcze,
100 g dżemu pomarańczowego,
30 g masła,
1 łyżka oleju,
1 szklanka bulionu,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka ziaren pieprzu

Jak przyrządzić?

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dżem, sok, 1/2 startej skórki i masło utrzeć na jednolitą masę. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Brytfannę posmarować olejem, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem. Piec 1 godzinę 15 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmarować masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obrać. Jedną podzielić na cząstki, z dwóch wycisnąć sok. Skórki pokroić w paski. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko do garnka. Dodać sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotować. Pieczeń podawać z gorącym sosem pomarańczowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania95 min.
Trudnośćśredni
Autorkaka

Cielęcina w pomarańczach: Podobne przepisy

Cielęcina w pomarańczach: wypróbuj również

Powiązane Tematy