Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
3 łyżki gorącej wody,
300 g cukru (drobnego),
utarta skórka z 1 cytryny,
220 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
250 g masła,
195 g cukru,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
200 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych,
300 ml mleka z puszki (10%).
Ok. 500 g ananasa z puszki w kawałkach,
marmolada z czerwonej borówki lub inna kwaśna marmolada
Jak przyrządzić?
Jajka ubić bardzo dobrze.Dodać wodę, dalej ubijać, dodać powoli cukier ze skórką z cytryny. Na końcu dodać mąkę i szybko wymieszać.Wylać do foremki, piec w temp. 175-200 stopni ok. 40 min.Masa:Ananasy odcedzić.Masło utrzeć bardzo dobrze, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka (po jednym) i migdały. Na końcu dodać mleko i rum.Uważać, żeby się nie zwarzyło (ale zwarzone też smakuje i najwyżej można dodać trochę więcej migdałów).Tort upieczony i wystygnięty przekroić dwa razy,nasączyć sokiem z ananasów z dodatkiem rumu (nie za dużo).Posmarować najpierw marmoladą z borówek, potem dać masę i na to poukładać ciasno kawałki ananasów. Drugi krążek posmarować też masą i położyć na ananasy. I to samo powtórzyć z drugim krążkiem.Górę tortu udekorować masą, a reszta według uznania.Tort jest bardzo dobry i ze spokojnym sumieniem mogę go polecić. Ten tort piekę (i nie tylko ja) od lat i dalej nam smakuje,więc życzę wam, żeby wam się dobrze udał i smacznego!Jak nie mam czasu piec biszkopta, to kupuję gotowy i też smakuje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | kaka |