Składniki:
Ciasto: 1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. topionego masła,
4-6 jaj,
1 szkl. mleka.
Krem: może być karpatkowy
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowaną tłuszczem blachę w postaci pasków za pomocą tutki (można obciąć róg woreczka foliowego). Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. Po upływie ok. 10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp.Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem wg uznania - ja uwielbiam krem karpatkowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | kaka |