Eklery - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. topionego masła,
4-6 jaj,
1 szkl. mleka.
Krem: może być karpatkowy

Jak przyrządzić?

Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowaną tłuszczem blachę w postaci pasków za pomocą tutki (można obciąć róg woreczka foliowego). Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. Po upływie ok. 10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp.Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem wg uznania - ja uwielbiam krem karpatkowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Autorkaka

Eklery: Podobne przepisy

Eklery: wypróbuj również

„Czekając na śnieg w Hawanie”, Carlos Eire

... pozostaje ciągle takich samych. Morze ma kolor turkusowy, jaszczurki są tak samo obrzydliwe, a latawce latają wysoko. Ale nie ma już cukiernika, który sprzedaje najlepsze eklery czekoladowe, Chińczyka ...

dawno temu

Powiązane Tematy