Składniki:
Biszkopt:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1/2 litra śmietany kremówki (30%),
1 biała czekolada,
wiórki kokosowe (ok. 150-200 g),
1/4 kostki margaryny
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta).Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić.Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle, ile uda się połączyć z masą, ok. 150 g) oraz połowę ubitej śmietany.Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.Wszyscy, którzy próbują tego ciasta, są zachwyceni:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | xanthia |