Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki tortowej,
20 dag margaryny Palmy,
5 żółtek,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
10 dag cukru pudru,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
Ciasto kokosowe:
20 dag wiórków kokosowych,
szklanka cukru niepełna,
5 białek.
Ciasto orzechowe:
15 dag orzechów,
5 białek,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka proszku,
3 łyżki cukru.
Krem:
2 szklanki mleka,
1 cukier waniliowy,
5 żółtek,
1 budyń żółty,
3 łyżki cukru,
2,5 łyżki mąki pszennej,
2 paczki margaryny Palmy.
Polewa czekoladowa:
1/3 paczki margaryny,
4 łyżki kakao,
6 łyżek cukru,
3 łyżki mleka,
1 cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Kruche: zagnieść składniki, upiec 2 placki na pergaminie, uwaga: bardzo kruche, w temp. 180 stopni, 20-30 min.Kokosowe: białka ubić z cukrem, dodać wiórki, upiec na pergaminie w 160-180 stopni, 25-30 min.Orzechowe: białka ubić z cukrem, dodać orzechy (połowę zmielić, połowę posiekać), dodać resztę składników. Piec w 160-180 stopni 25-30 min. Krem: żółtka, cukier waniliowy, cukier, mąkę, budyń rozmieszać w mleku (wszystko to ugotować - wyjdzie budyn; mieszać, bo się przypala), oziębić, utrzeć na puszysty krem. Polewa czekoladowa: mieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia, nie gotować!Przełożyć:kruchy placek, krem, ciasto kokosowe, krem, ciasto orzechowe, krem, placek kruchy, polewa czekoladowa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | idzie w biodra |
Autor | Margolcia |