Składniki:
Ciasto: 3 jajka, cukru tyle, ile ważą jajka, mąki również tyle samo, z tym że 1/2 wagi mąki pszennej i 1/2 wagi mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 30 dag masła, 25 dag cukru pudru, 1/2 litra mleka, 5 łyżek kaszy manny, 1 czekolada, 2 łyżki kakao, prażone jabłka, sok z jednej cytryny
Jak przyrządzić?
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Zdejmujemy rondelek znad pary i nadal ubijamy aż do ostudzenia. Do zimnego kremu dodajemy obie mąki (przesiane) i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą blachę. Pieczemy w temp. 200 st. ok. 30 min. Wykonanie kremu: odlewamy trochę mleka i mieszamy w nim kaszę. Resztę mleka gotujemy. Do wrzącego mleka dajemy kaszę i cukier. Gotujemy ok. 10 min, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po 1 łyżce kaszy. Dokładnie mieszamy, masę dzielimy na 2 części. Do jednej dajemy kakao i drobno pokrojoną czekoladę, do drugiej sok z cytryny i jabłka. Na cieście rozprowadzamy ciemny krem, a na nim jasny. Wierzch ciasta można posypać bakaliami. Radzę spróbować. Życzę smacznego.
Uwagi:
Jest to kolorowe, niedrogie ciasto o wspaniałym smaku. Będzie na pewno ozdobą stołu - ale nie na długo, bo szybko zniknie z talerza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Bulka |