Składniki:
0,75 l dobrego miodu pitnego trójniaka o łagodnym smaku (niechmielony i słabo korzenny) najlepiej własnej roboty, 0,75 l białego wina półwytrawnego (z Nowego Świata, np. Carlo Rossi), 25-30 g świeżego miodu pszczelego (najlepiej lipowego, ewentualnie ciemny wielokwiatowy), 50 ml Demenovki lub Żubrówki
Jak przyrządzić?
Wlać do dużej karafki lub wazy: wino, Demenovkę lub Żubrówkę (z Żubrówką delikatniejszy) i miód pitny. Wymieszać, spróbować i ewentualnie dosłodzić naturalnym miodem pszczelim (polecam lipowy).Według tych proporcji wychodzi około 0,5 l na łebka (trzy porcje).
Potrzebne przybory:
Duża (1,5-2 l) karafka, kielonki do białego wina, coś do mieszania.
Jak podawać?
Podawać w kieliszkach do białego wina z lodem (lub bez) i plasterkiem cytryny, można nie dawać cytryny, a dla ozdoby i aromatu wżucić mały listek melisy lekarskiej (koniecznie świeżo zerwany).
Uwagi:
Można pominąć dodatek Demenovki lub Żubrówki, wtedy o bukiecie decyduje jakość wina i miodu pitnego, a dodatek świeżego miodu lipowego balansuje kwasowość i dodaje specyficznego aromatu miodu lipowego.Jest to delikatny napój około 12%. Idealny do kawy lub do słodkich potraw (lody cytrynowe).
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | ??? |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Beekeeper |