Składniki:
8 udek z kurczaka (górne części),
rozmaryn – do smaku,
curry i słodka papryka do smaku i koloru,
vegeta,
2 ząbki czosnku,
1 słoiczek zielonych oliwek,
1 szkl. wina (Chardonnay lub Blanc dè Blancs) białego półwytrawnego,
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
1 cytryna
Jak przyrządzić?
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i na kilka godzin odstawić do lodówki. Smażyć na rozgrzanej oliwie do złotobrunatnego koloru. Następnie wlać wino i dusić około 30 minut. Cytrynę umyć w gorącej wodzie i obrać. Skórkę pokroić w paseczki i dodać do duszącego się mięsa. Oliwki pokroić na połówki. Dodać je z sokiem z połowy cytryny do udek na jakieś 10-15 minut przed zakończeniem duszenia.Sos można delikatnie zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami obficie posypanymi koprem i pietruszką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | R. SCHUMANN |