Składniki:
- udka kurczka (ćwiartki),
- vegeta,
- sól czosnkowa,
- papryka ostra i słodka,
- delikat pomarańczowy,
- majeranek,
- trochę oleju,
- pół kostki masła śmietankowego.
Jak przyrządzić?
Udka oczyścić dokładnie. Do miski wlać kilka łyżek oleju (w zależności od ilości udek) i na oko dosypać każdej przyprawy. Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawic na godzine udka w maceracie. Ułożyć na blasze udka, włożyć pół kostki masła i podsmażyc na ogniu na kuchence. Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok 50 min. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym się sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.
Jak podawać?
Można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami na sypko lub z ziemniakami pieczonymi. Do tego mizeria lub sałatka ze śmietaną. Ziemniaczki gotowane polać sosikiem. Niebo w gębie! Przepyszny obiad niedzielny!
Uwagi:
Masło śmietankowe nada udkom przepysznego smaku i aromatu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Lidia |