Składniki:
- 4 kostki sera białego trzykrotnie mielonego,
- 1 szklanka cukru,
- 8 jajek,
- 1 kostka masła,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 2 paczki herbatników.
Jak przyrządzić?
1. Do sera dodać 1/4 szklanki cukru i żółtka - rozmieszać.
2. Dodać rozpuszczone zimne masło i zapach rumowy lub arakowy (parę kropel).
3. Oddzielone wcześniej białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Utrwalić ją pozostałym cukrem na sztywno.
4. Zmieszać delikatnie ser z pianą. Na końcu dodać budyń.
5. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, zalać masą serową. Piec ok 45 - 50 min w temp 220 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 porcji |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mabor |