Składniki:
- pieczarki, możliwie, jak największe, co zdecydowanie ułatwi nam pracę, 2,3 szt. na osobę,
- jajka (na 10 pieczarek 3 szt.),
- ser żółty, ostrzejszy jakiś,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania, ale bez przesady,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
pieczarki myjemy, odcinamy ogonki (odkładamy) i teraz rzecz najtrudniejsza - małą łyżeczką, w miarę ostrą(są takie bardziej zaookrąglone i takie bardziej szpiczaste - ta 2 lepsza) wydrążamy pieczarki uważając, by ich nie uszkodzić.
Po wydrążeniu te śroki + ogonki drobno siekamy (nie radzę ulatwiać sobie sprawy i wrzucać do melaksera, czy używać podobnych wynalazków, robi się ciapa i puszczają sok) nożykiem, posiekane wrzucamy do miski, dodajemy 1 sparzone surowe jajko, starty żółty ser(wg uznania), przyprawy i trochę bulki tartej jeżeli masa jest za rzadka. Nadziewamy pieczarki(masę trzeba trochę "uklepać"), a następnie panierujemy w jajkach i bułce tartej,smażymy najlepiej w głębokim tłuszczu, najpierw stroną z farszem do dołu.
Potrzebne przybory:
Łyżeczka, nóż, deska, miska, patelnia.
Jak podawać?
Na obiad lub kolację SMACZNEGO.
Uwagi:
Bardzo smaczna alternatywa dla kotletów i innego mięcha ;-)
Ja podaję do tego ziemniaczki+kalafiorek lub fasolka szparagowa, a w chwilach szaleństwa jedno i drugie + suróweczka = smaczny obiaddobre też na zimno do chleba.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | sloneczkojasne |