Składniki:
- 1/2 kg wołowiny (najlepiej pierwsza krzyżowa),
- polędwica,
- ew. rosbef,
- sos sojowy,
- 20 dag cebuli,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 łyżki maki ziemniaczanej,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w paseczki, włożyć na ok. 15 minut do sosu sojowego wymieszanego z mąką ziemniaczaną i drobno pokrojonym imbirem (kawałek dl. ok. 1 cm, obrany z beżowej skórki)cebulę pokroić w piórka, usmażyć (najlepiej czynić do w woku), odłożyć na bok, lub wyjąć, wląc ponownie do woka trochę oleju, usmażyć mięso (2-3 minuty), dodać cebulę, wlać odrobinę wody i sosu sojowego, rozbełtane z mąką ziemniaczaną - łyżeczka. Wymieszać.
Podawać z ryżem oczywiście i dowolnymi surówkami.
Potrzebne przybory:
Miseczki, wok, coś do mieszania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3 porcje |
Autor | joanna |