Gołąbki sojowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 opakowanie miesa mielonego sojowego,
- jesną średnią kapustę,
- ok. 3/4 szklanki kaszki mannej,
- jajko,
- przecier pomidorowy (ok. 1/2 słoiczka),
- sól,
- olej,
- woda.

Jak przyrządzić?

Na poczatku trzeba przygotować mięso sojowe tak, aby było zdatne do spozycie(kto je- ten wie, a kto nie wie to niech sobie poczyta jak to sie robi!:-), w międzyczasie można pokroić kapuste na ciekie plastry(albo po prostu ją przeszatkować) i dobrze osolić!Kiedy mięso mielone bedzie już miało postać nieproszkową(czyli po jakiś 15 minutach)dodajemy jajko, wcześniej przygotowaną kapuste i 3/4 szklanki kaszki mannej- wszystko mieszamy, Nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy (tak jak normalne kotlety mielone sojowe)nastepnie przyżądzamy sos-tzn rozrabiamy ok połowę słoiczka przecieru pomidorowego (najlepiej z pudliszek)z wodą(wodę dolewamy do końca słoiczka:-) i układamy kotleciki w naczyniu żaroodpornym po czym zalewamy je tymże sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(150-200 stopni) i pieczemy przez ok 40 min(do zmiekczenia kapusty) kotleciki gotowe. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Duża micha do mieszania kapusty z soją, patelnia, coś do krojenia kapusty i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Kotleciki najlepiej smakują letnie, można je podawać bez niczego ponieważ są naprawde smaczne i pożywne.

Uwagi:

Kotleciki najlepiej smakują (oczywiście według mnie) już po wystygnięciu - sa naprawde pyszne i stosunkowo niedrogie. Wychodzi ich sporo i można się nimi najeść, a kalorii nie mają zbyt wiele!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Porcje20 sztuk
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorTruskawa

Gołąbki sojowe: Podobne przepisy

Gołąbki sojowe: wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Produkty sojowe

... raka piersi i wspomagają przemianę materii. Produkty sojowe świetnie zastępują białko zwierzęce, którego nadmiar z czasem może prowadzić do powstawania nowotworów. Do tego wpływają zbawiennie na układ ... się do pojawiania się woli tarczycy. ...

dawno temu

Sos sojowy

... ? Oczywiście, że tak! Soja pod postacią sosu pozwoli nadać głębi smaku wielu potrawom!  Zalety sosu sojowego Ten kulinarny dodatek powstaje z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu i pszenicy, z dodatkiem ... wody oraz soli. Sos sojowy uzyskuje się ...

dawno temu

Soja - nie tylko dla wegetarian

... Artykuł sponsorowany Z pewnością zetknęliście się czasem w sklepach spożywczych i restauracjach z produktami lub daniami z soi. Na pewno słyszeliście o mleku sojowym, kiełkach i tofu. Soja przeważnie ... Artykuł sponsorowany Z pewnością ...

dawno temu

Kotlety z soi - smaczne i zdrowe

... Powinnaś jeść mięso najwyżej 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni warto sięgać po rybę i soję. Może masz dziś ochotę na tę drugą opcję. Kotlety sojowe są zdrowe i bardzo smaczne. Spróbuj czegoś nowego, odłóż na chwilę smażenie mielonych i ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... Artykuł sponsorowany Soja kojarzy się głównie z wegetarianizmem. Ostatnio mięsożercy mogli przeczytać, że i oni - w równym stopniu - mogą korzystać z zalet produktów sojowych. Tym razem możecie ... : W małym garnku rozgrzać masło, dodać mąkę. ...

dawno temu

Kremowa zupa pomidorowa

...  Artykuł sponsorowany Zupę pomidorową zna chyba każdy. Ale czy umiecie przygotować ją w taki sposób, aby miała kremową konsystencję? Sami sprawdźcie jak to zrobić. Szybko, sprawnie, a co najważniejsze – jaki efekt! Inne ciekawe propozycje dań z ...

dawno temu

Omlet z pieczarkami, papryką i pieczonymi pomidorkami cherry

... Omlet to idealne danie zarówno na śniadanie, kolację czy lunch. Wystarczy kilka jajek, warzyw i napój sojowy, abyśmy byli najedzeni przez dobrych kilka godzin. A do tego przygotowanie tej potrawy jest szybkie, a sam omlet pyszny. ... Omlet to ...

dawno temu

Shake bananowo-truskawkowy

... -truskawkowy? Idealny na śniadanie, lunch, a także deser! Więcej pomysłów na smaczne i zdrowe dania na bazie mleka sojowego na facebooku Alpro soya. ... -truskawkowy? Idealny na śniadanie, lunch, a także deser! Więcej pomysłów na smaczne i ...

dawno temu

Zupa jarzynowa - spróbuj po chińsku

... Wszystkie wiemy jak wygląda, smakuje i pachnie polska zupa jarzynowa. A gdyby tak zrobić to danie po chińsku? Wystarczy zmiana składników i nazwa: zupa jarzynowa nabierze nowego wyrazu. Sprawdź, co powstanie z połączenia chińskich grzybów, ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Mleko krowie czy napój roślinny? List do dietetyka

... O krowim mleku pisaliśmy tu wielokrotnie. O zwierzętach hodowlanych faszerowanych antybiotykami i chemią w paszy też. Czy zdrowszym zamiennikiem są napoje roślinne, tzw. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane? Na list Czytelniczki odpowiada ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Powiązane Tematy