Składniki:
- 1 opakowanie miesa mielonego sojowego,
- jesną średnią kapustę,
- ok. 3/4 szklanki kaszki mannej,
- jajko,
- przecier pomidorowy (ok. 1/2 słoiczka),
- sól,
- olej,
- woda.
Jak przyrządzić?
Na poczatku trzeba przygotować mięso sojowe tak, aby było zdatne do spozycie(kto je- ten wie, a kto nie wie to niech sobie poczyta jak to sie robi!:-), w międzyczasie można pokroić kapuste na ciekie plastry(albo po prostu ją przeszatkować) i dobrze osolić!Kiedy mięso mielone bedzie już miało postać nieproszkową(czyli po jakiś 15 minutach)dodajemy jajko, wcześniej przygotowaną kapuste i 3/4 szklanki kaszki mannej- wszystko mieszamy, Nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy (tak jak normalne kotlety mielone sojowe)nastepnie przyżądzamy sos-tzn rozrabiamy ok połowę słoiczka przecieru pomidorowego (najlepiej z pudliszek)z wodą(wodę dolewamy do końca słoiczka:-) i układamy kotleciki w naczyniu żaroodpornym po czym zalewamy je tymże sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(150-200 stopni) i pieczemy przez ok 40 min(do zmiekczenia kapusty) kotleciki gotowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Duża micha do mieszania kapusty z soją, patelnia, coś do krojenia kapusty i naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Kotleciki najlepiej smakują letnie, można je podawać bez niczego ponieważ są naprawde smaczne i pożywne.
Uwagi:
Kotleciki najlepiej smakują (oczywiście według mnie) już po wystygnięciu - sa naprawde pyszne i stosunkowo niedrogie. Wychodzi ich sporo i można się nimi najeść, a kalorii nie mają zbyt wiele!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 sztuk |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Truskawa |