Gołąbki sojowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 opakowanie miesa mielonego sojowego,
- jesną średnią kapustę,
- ok. 3/4 szklanki kaszki mannej,
- jajko,
- przecier pomidorowy (ok. 1/2 słoiczka),
- sól,
- olej,
- woda.

Jak przyrządzić?

Na poczatku trzeba przygotować mięso sojowe tak, aby było zdatne do spozycie(kto je- ten wie, a kto nie wie to niech sobie poczyta jak to sie robi!:-), w międzyczasie można pokroić kapuste na ciekie plastry(albo po prostu ją przeszatkować) i dobrze osolić!Kiedy mięso mielone bedzie już miało postać nieproszkową(czyli po jakiś 15 minutach)dodajemy jajko, wcześniej przygotowaną kapuste i 3/4 szklanki kaszki mannej- wszystko mieszamy, Nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy (tak jak normalne kotlety mielone sojowe)nastepnie przyżądzamy sos-tzn rozrabiamy ok połowę słoiczka przecieru pomidorowego (najlepiej z pudliszek)z wodą(wodę dolewamy do końca słoiczka:-) i układamy kotleciki w naczyniu żaroodpornym po czym zalewamy je tymże sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(150-200 stopni) i pieczemy przez ok 40 min(do zmiekczenia kapusty) kotleciki gotowe. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Duża micha do mieszania kapusty z soją, patelnia, coś do krojenia kapusty i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Kotleciki najlepiej smakują letnie, można je podawać bez niczego ponieważ są naprawde smaczne i pożywne.

Uwagi:

Kotleciki najlepiej smakują (oczywiście według mnie) już po wystygnięciu - sa naprawde pyszne i stosunkowo niedrogie. Wychodzi ich sporo i można się nimi najeść, a kalorii nie mają zbyt wiele!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Porcje20 sztuk
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorTruskawa

Gołąbki sojowe: Podobne przepisy

Gołąbki sojowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy