Składniki:
pół kostki masła, 1 szkl. mąki, 1 jajo, pół kostki białego twarogu, szpinak, szparagi, parmezan, sól, cukier
Jak przyrządzić?
Schłodzone masło i mąkę wymieszać, dodać szczyptę soli, jajko i pół szklanki wody, zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki. Następnie szparagi ugotować krótko na parze z dodatkiem soli i cukru, szpinak ugotować lub rozmrozić (jeśli mrożony, to tylko liściasty). Ugotować na parze, posolić do smaku, wymieszać z białym rodrobnionym widelcem serem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakluć, podpiec. Następnie ułożyć na nim szpinak i szparagi i na wierzchu zetrzeć na tarce parmezan, zapiec, aż parmezan się roztopi i zajadać ze smakiem.
Potrzebne przybory:
forma do tarty
Jak podawać?
Najlepiej w formie, prosto na stół.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Bogusia |