Składniki:
Świeży łosoś ok. 0,5 kg,
sok z 2 pomarańczy świeżo wyciśnięty,
pęczek koperku,
pieprz świeżo zmielony, sól, suszone pomidory, kropla oliwy.
Jak przyrządzić?
Filet łososia świeżego umyć, następnie nasączyć go sokiem z pomarańczy i niech poleży ze 20 minut, doprawić pieprzem, solą, odrobiną suszonych pomidorów i drobno posiekanym pęczkiem koperku. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 14-20 minut lub gotować na parze przez 20 minut.
Potrzebne przybory:
nóż do ryby i do szatkowania kopru
Jak podawać?
Podawać można przybraną pomarańczami, z odrobiną chrzanu i chlebem lub z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty.
Uwagi:
Sok z pomarańczy możemy zmieszać z odrobiną limonki lub cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | kasia |