Składniki:
Trzy pstrągi po około 20 dag,
około 1,5 kg młodych ziemniaków,
7 dag masła,
świeży koperek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pstrągi oczyścić i umyć. Wnętrze ryby posypać lekko przyprawami i posiekanym koperkiem.Przygotować parowar, tak by ziemniaki włożyć do dolnej miski, a pstrąga położyć na kratce górnej miski. Gotować na parze przez ok. 25 minut.
Potrzebne przybory:
parowar
Jak podawać?
Na gorąco, zaraz po przyrządzeniu, z białym wytrawnym winem.
Uwagi:
Dla smakoszy: można ziemniaki przed włożeniem do parowaru przez kilkanaście minut moczyć w roztworze niewielkiej ilości wody ze szczyptą szafranu. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | torunczyk |