Składniki:
Farsz:
40 dag kapusty pekińskiej, włoskiej lub białej,
40 dag mielonej wieprzowiny,
15 dag posiekanych pieczarek,
łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru,
2 łyżki posiekanej cebuli dymki,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka wody, łyżeczka soli,
2 łyżki oleju sezamowego.
Ciasto:
2,5 szklanki przesianej mąki,
ćwierć łyżeczki soli,
pół łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego,
2/3 szklanki wrzącej wody,
1/3 szklanki zimnej wody.
Jak przyrządzić?
Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy olej, mieszając widelcem, wlewamy stopniowo wrzątek, następnie zimną wodę, szybkimi ruchami mieszamy do powstania ciasta, odstawiamy, przykrywamy serwetką. Kapustę wkładamy do wrzącej wody, obgotowujemy przez minutę, odcedzamy, przekładamy do lodowatej wody na pół minuty, odcedzamy starannie, osączamy, drobno siekamy, wyciskamy nadmiar płynu. Mięso dokładnie mieszamy z grzybami, kapustą, imbirem, solą, sosem sojowym lub maggi z wodą i olejem. Ciasto wyrabiamy przez 3-4 minuty na stolnicy posypanej mąką, dzielimy na dwie części. Wałkujemy jeden kawałek ciasta, drugi trzymamy pod serwetką, wykrawamy krążki o średnicy 6 cm. Nakładamy po dwie łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi. Trzy-cztery warstwy gazy mocno wiążemy na dużym płaskim garnku z wodą, stawiamy na ostry płomień, przykrywamy miską, która winna zakryć szczelnie brzegi. Po zagotowaniu wody układamy pierożki na gazie, przykrywamy miską, gotujemy na parze 10-12 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wrzątku przez gazę do garnka. Podajemy z sosem sojowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 40 sztuk |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Malwina |