Składniki:
100 g soczewicy czerwonej, 500 g pomidorów, 1 cebula, 2 marchewki, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki tymianku, 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, ok. 1-1,5 l wody, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Soczewicę opłukać, zalać gorącą wodą i odstawić. Po 30 min odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i marchewki, smażyć przez chwilę. Dodać pomidory, soczewicę i liść laurowy. Wlać wodę i gotować na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka (ok. 40-50 min). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól i pieprz. W szybkowarze: Wlać wodę i od razu dodać tymianek, sól, pieprz. Zamknąć szybkowar, nastawić ciśnienie na warzywa. Gotować od momentu osiągnięcia ciśnienia ok. 15 min).
Jak podawać?
Można przybrać listkami świeżej mięty. Zupę podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub z drobnym makaronem. Można też dodać kilka łyżek jogurtu.
Uwagi:
Pyszna, lekka i pożywna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | FITHOL |