Składniki:
Syrop:
1/2 kostki margaryny,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżka gęstej śmietany,
3 łyżki miodu,
cukier waniliowy.
Ciasto:
3-4 szklanki mąki,
1/2 proszku do pieczenia,
10 żółtek i jedno całe jajko,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka śmietany,
1 łyżka masła,
3 łyżki spirytusu.
Jak przyrządzić?
Syrop:Podgrzewamy margarynę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, dodając miód i łyżkę gęstej śmietany. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto:Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, podgrzewamy tłuszcz do smażenia.Składniki wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto jest za luźne, podsypujemy mąkę. Ciasto ma być gładkie, mięciutkie, elastyczne.Stół smarujemy olejem. Odcinamy małą część ciasta i bardzo cienko wałkujemy. Kroimy na niewielkie kawałki specjalnym aparatem do faworków i smażymy. Układamy placki warstwami, polewamy polewą, posypujemy makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Tworzymy mrowisko...
Potrzebne przybory:
Drewniany blat - po "suwalsku" stół,krajalnica do faworków lub nóż.
Jak podawać?
Po ostygnięciu syropu - po 10 minutach.
Uwagi:
Najlepiej zrobić 2 porcje... Szybko znika ze stołu. Tradycyjny suwalsko-litewski deser. Mniam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 duża |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Szymek |