Składniki:
1 kg rabarbaru,
300 g cukru miałkiego,
laska wanilii,
500 ml bitej śmietany
Jak przyrządzić?
Rabarbar obieramy, kroimy według uznania. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy cukrem. Laskę wanilii przecinamy. Wydobywamy z niej nasiona i dodajemy do reszty. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na godzinę. Następnie przecieramy rabarbar delikatnie przez sito (tak aby pozostał jeszcze soczysty), a otrzymany sok odparowujemy. Ubijamy śmietanę i mieszamy z rabarbarem. Delikatnie, nie na jednolitą masę. Śmietanę z rabarbarem nakładamy do pucharków i polewamy ostudzonym sokiem. Mniam mniam, smacznego:)
Potrzebne przybory:
piecyk, robot, sito
Jak podawać?
Najlepiej w przezroczystych pucharkach. Wtedy ładnie widać różowiutki rabarbar w bitej śmietanie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | knycinska |