Składniki:
Cztery filety z piersi kurczaka,
puszka ananasa w plastrach,
dwa małe kalafiory romanesco (zielone),
zioła prowansalskie,
sos słodko-kwaśny ostry lub łagodny - wedle gustu,
opcjonalnie wiórki kokosowe
Jak przyrządzić?
Mięso zbić i posypać ziołami prowansalskimi (opcjonalnie można też dodać wiórki kokosowe). Gotować na parze ok. 25 min. Pod koniec gotowania położyć na każdej piersi plasterek ananasa.Kalafior gotować na parze ok. 15 min. Po ugotowaniu podzielić na połówki.Kurczaka polać sosem lub podać sos osobno.
Jak podawać?
Filet położyć na talerzu, na nim plasterek ananasa, obok kalafior. Można od razu polać sosem słodko-kwaśnym lub podać sos na stół.
Uwagi:
Wiórków kokosowych można też użyć do posypania już po ugotowaniu kurczaka - można też nie używać ziół, jedynie samych wiórków.Potrawę tę bardzo lubią dzieci.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Narjess |