Składniki:
średni kalafior,
przecier pomidorowy,
kilka gałązek tymianku i bazylii,
pierś kurczaka,
100 ml wytrawnego wina,
kilka plasterków szynki (najlepiej parmeńskiej),
dwa trójkąciki serka topionego (najlepszy będzie ziołowy)
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka przekroić, delikatnie rozbić tłuczkiem na dwa kotlety i natrzeć solą i pieprzem. Wino wymieszać z łyżeczką oliwy i przprawą do kurczaka.Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić na dwie godziny do lodówki.Na każdy kawałek mięsa położyć do plasterku szynki i rozsmarować na nim serek topiony.Zawinąć w zwijkę i spiąć wykałaczkamiObsmażyć na patelni i włożyć na dolną półkę parowaru.Na górną półkę położyć podzielony w różyczki kalafior.Pod koniec gotowania kalafior polać przecierem pomidorowym rozrobionym łyżeczką wody, doprawionym solą i pieprzem i wymieszanym z ziołami. Pycha!
Uwagi:
Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nawet dla osób niewprawionych, a mimo to wygląda bardzo efektownie.Kurczaka można zastąpić schabem lub indykiem.Mięso najlepiej rozbijać tłuczkiem zawiniętym w torebkę foliową, zapobiegnie to "rwaniu się" mięsa.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | joasia |