Chińskie bułeczki (autor Danio) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego.
Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem.Dodać wodę wymieszaną z octem i olejem sezamowym. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki farszu polaczyć ze sobą i starannie wymieszać.Gotowe ciasto podzielić na 16 równych cześci. Formować z nich kulki, którenastępnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm.Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednympunkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulki.Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania na parze.

Jak podawać?

Po ugotowaniu można posypać prażonym sezamem. Najlepiej podawać z gotowanym kurczakiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje16
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł
AutorDanio

Chińskie bułeczki (autor Danio): Podobne przepisy

Chińskie bułeczki (autor Danio): wypróbuj również

Powiązane Tematy