Składniki:
300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego.
Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem.Dodać wodę wymieszaną z octem i olejem sezamowym. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki farszu polaczyć ze sobą i starannie wymieszać.Gotowe ciasto podzielić na 16 równych cześci. Formować z nich kulki, którenastępnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm.Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednympunkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulki.Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania na parze.
Jak podawać?
Po ugotowaniu można posypać prażonym sezamem. Najlepiej podawać z gotowanym kurczakiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Danio |