Składniki:
1,5 kg zielonych szparagów, 100 g ricotty, 20 g masła, 6 łyżek startego parmezanu, 150 g śmietanki 30%, trochę ziaren sezamu, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, płaty makaronu do lasagne
Jak przyrządzić?
Umyte szparagi ugotować na parze (15 min), rozdrobnić widelcem, dodać do garnka z masłem i zostawić na 4-5 min na małym ogniu. Gdy wystygnie, dodać posoloną ricottę, troszkę pieprzu oraz 4 łyżki parmezanu i wymieszać. Podgotować makaron w osolonej wodzie (3 min). Wykładać farsz na płaty makaronu i zawijać. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Do śmietanki dodać 2 łyżki parmezanu, szczyptę soli i zetrzeć gałkę muszkatałową. Polać tym cannelloni. Zrumienić sezam na patelni, posypać. Owinąć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st. C) i piec 15 min. Ściagnąć folię i piec jeszcze ok. 5 min. Gotowe! Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Swietka |