Składniki:
1,5 kg pieczarek,
5 ząbków czosnku,
opakowanie serka feta,
natka pietruszki, szczypiorek lub zielona cebulka,
majonez,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokrojone w plasterki gotujemy w wodzie osłodzonej płaską łyżką cukru przez 20 min na średnim ogniu.W tym czasie kroimy w kostkę serek feta i siekamy drobniutko zieleninkę.Odcedzone miękkie i ostudzone już pieczarki wkładamy do półmiska.Dodajemy serek feta, zieleninę, majonez oraz zgnieciony czosnek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać?
Najlepiej podawać lekko schłodzoną.Doskonale nadaje się na domówki, party czy grille.Stanowi ładne tło dla potraw w kolorach żółtym i czerwonym.Ma niepospolity smak - wyrazista kompozycja :)
Uwagi:
Proporcje składników można dopasować do indywidualnych upodobań.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Taygah |