Składniki:
Na naleśniki (12 sztuk): 3 jajka, mąka, 1 szklanka wody mineralnej, może być Muszynianka, 2 łyżki oleju. Składniki wymieszać, poprzez dodanie oleju do ciasta, do smażnia już nie potrzeba dodawać innego tłuszczu, naleśniki są suche i delikatne. Na nadzienie: serek wanilinowy, niskosłodzony dżem truskawkowy lub brzoskwiniowy, świeże lub mrożone (w zależności od pory roku) truskawki, brzoskwinie z puszki, łyżka cukru pudru. Listki mięty lub melisy do przybrania.
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto: najpierw jajka rozmieszać ze szklanką wody, potem powoli dodawać mąkę, aż do uzyskania lejącego, lekkiego ciasta, na koniec dodać olej i wymieszać. Do smażenia nie dodawać innego tłuszczu, smażyć najlepiej na patelni teflonowej. Nadzienie: dżem truskawkowy wymieszać z truskawkami krojonymi w ćwiartki, natomiast brzoskwiniowy z odsączonymi brzoskwiniami pociętymi w piórka. Naleśnik smarujemy na 1/4 serkiem wanilinowym, na drugiej ćwiartce smarujemy dżemem wymieszanym z owocami. Składamy w kieszonkę. Naleśniki dekorujemy odrobiną cukru pudru i kawałkami świeżych owoców, przybieramy listkiem mięty lub melisy. Gwarantuję, są pyszne i pięknie wyglądają. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | Monika8 |