Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
2 paczki krakersów,
3 strąki kolorowej papryki,
20 dag żółtego sera,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
bulion rosołowy
Jak przyrządzić?
Paprykę opłukać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Każdą delikatnie posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blasze. Zapiekać przez 5 minut w temperaturze około 200 st.Podpieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, ostudzić i zdjąć z niej skórkę. Miąższ pokroić w paski. Filety z piersi kurczaka opłukać, pociąć na kawałki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgotować w wodzie z dodatkiem bulionu oraz innych przypraw do smaku.Żółty ser zetrzeć na tarce.Formę do zapiekanek natłuścić oliwą. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. Na ciastkach ułożyć paski papryki i podgotowanego kurczaka. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mambka |