Składniki:
0,5 kg kaszy jęczmiennej,
2-3 cebule lub pory,
2-e duże marchewki,
0,6 kg pieczarek,
5-6 ząbków czosnku
Jak przyrządzić?
Warzywa kroimy w cienkie plasterki i lekko podsmażamy na oliwie z pestek winogron. Najlepiej podsamżyć je osobno. Kaszę jęczmienną gotujemy al dente. Wszystkie składniki łączymy, dodając zioła (oregano, majeranek i pieprz. Na koniec dodajemy pokrojony w plasteki czosnek i zapiekamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok. 30 min. Wierzch zapiekanki można przyprószyć parmezanem lub żółtym serem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne, garnek - niestety trochę dużo tych przyborów, ale nie mam magicznego parowaru.
Jak podawać?
Normalnie, trzeba usiąść przy stole i grzecznie zajadać.
Uwagi:
Potrawa lekka, pożywna, mało czasochłonna, można po niej odlecieć...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jola |