Składniki:
Szklanka ryżu ugotowanego na sypko na parze,
pierś kurczaka ugotowana na parze,
2 papryki uprażone do miękkości na parze,
80 g czarnych oliwek,
150 g sera żółtego,
mielone ziele angielskie,
pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek, dymkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Ser pokroić w słupki, kurczaka w paski. Połączyć wszystkie składniki razem. Dodać oliwki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim. Posypać natką. Podawać po wystudzeniu.
Uwagi:
Jeżeli dodamy ciepłą jeszcze pierś kurczaka i ryż, ser odrobine się rozpuści i sałatka będzie miała zwartą konsystencję. Ser może być każdy, mozzarella oczywiście też super.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Marti |