Składniki:
1 kabaczek lub 75 dag dyni, ok. 1 szkl. chudego mięsa cielęcego, wołowego lub z drobiu, ok. 1 szkl. ryżu, 5 łyżek drobno pokrojonej zielonej pietruszki, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1/2 szkl. śmietanki, 1 łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 3/4 szkl. wywaru z warzyw
Jak przyrządzić?
Mięso zmielić, ryż ugotować na sypko. Kabaczek obrać. Dynię lub kabaczek przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Ryż i mięso wymieszać z pietruszką. Przyprawić solą. Tym nadzieniem napełnić połówki kabaczka. Ułożyć w rondlu, podlać gorącym rosołem lub wywarem. Gotować. Póżniej dodać przecier ze świeżych pomidorów. Gotować kilkanaście minut. Sos zaprawić śmietanką, dodać koperek i masło, ewentualnie sos zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić solą i cukrem.
Jak podawać?
Podawać jako samodzielną potrawę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Basia |