Składniki:
ryż parboiled - 1 szklanka, soczewica zielona w puszce lub suszona, warzywa mrożone (słupki), kostka bulionowa Knorra z kury i minikostki smakowe - np. papryczkowa lub czosnkowa, łyżka stołowa masła
Jak przyrządzić?
Ryż płuczemy i zalewamy w garnku 2 szklankami wody. Dodajemy 1/2 paczki mrożonych warzyw, kostkę rosołową i bulionik smakowy i gotujemy wszystko przez 5 minut. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki i gotujemy 2 min. Dodajemy masło i całość zawijamy w ściereczkę, gazetę i koc. Danie jest gotowe już po godzinie. Pozostaje ciepłe przez dalszych kilka godzin. Po odpakowaniu delikatnie przemieszać i gotowa pyszna pachnąca potrawa! Może być samodzielnym daniem lub oryginalnym dodatkiem do mięsa czy kotleta.
Jak podawać?
Moja rodzina lubi ją samą w sobie. Można ją podawać rownież jako dodatek do mięs.
Uwagi:
Superdanie - szybkie do przygotowania przed wyjściem do pracy - po powrocie czeka gotowe, gorące, zdrowe, aromatyczne i bardzo tanie.Soczewicę suszoną trzeba wstępnie obgotować w wodzie ok. 15 min i po odcedzeniu dodać do ryżu.Danie pyszne jest również następnego dnia - podgrzane w mikrofalówce.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | basia1 |