Chińskie bułeczki gotowane na parze

Przepis kulinarny

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
0.5 łyżeczki oleju sezamowego.

Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem. Dodać wodę wymieszaną z octem i olej sezamowy. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą i starannie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części. Formować z nich kulki, które następnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednym punkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulkę. Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorZetka

Chińskie bułeczki gotowane na parze: Podobne przepisy

Chińskie bułeczki gotowane na parze: wypróbuj również

Powiązane Tematy