Składniki:
1/2 pęczka natki pietruszki,
200 g dojrzałych pomidorów,
sól, czarny pieprz,
1 łyżeczka octu winnego,
1 łyżeczka oliwy
Jak przyrządzić?
Pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać.Pomidory umyć i pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, posypać odrobiną soli i oprószyć świeżo zmielonym pieprzemOcet dokładnie wymieszać z oliwą, skropić pomidory, posypać natką pietruszki.By potrawa miała bardziej włoski smak, można użyć octu balsamico zamiast winnego i bazylii zamiast natki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niecałe 100 kcal |
Autor | rorek |