Składniki:
makaron penne (może być każdy inny, byle był gruby),
liście szpinaku,
pestki słonecznika,
pesto zielone,
śmietana,
tarty żółty ser,
sól, papryka ostra,
oliwa
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Szpinak jeśli świeży, przed smażeniem wrzucić na wrzącą wodę i zblanszować ok. 3 min, jeśli mrożony, to tylko Bonduelle w liściach - wrzucamy na patelnię. Jak się zblanszuje lub rozmrozi, podlewamy delikatnie oliwą i podsypujemy pestkami słonecznika - ilość wedle uznania. Doprawiamy pesto - 1 łyżeczkąą, solą i papryką. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy śmietanę. Mieszamy, tak żeby śmietana nie zaczęła się gotować. Na koniec podsypujemy żółtym serem, mieszamy do roztopienia. Szpinak wykładamy na makaron.
Jak podawać?
Wyśmienicie smakuje z piwem imbirowym :-) lub Karmi.
Uwagi:
Porcja dla 2 osób: 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub 40 dag szpinaku świeżego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Po_rzeczka |