Składniki:
torebka ryżu, pierś kurczaka, 15 dag pieczarek, pół puszki kukurydzy, 1 szt. papryki surowej, 2 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, przyprawa Delikat czerwony Knorra, po jednej kostce rosołowej: rosół z kury i z oliwą z oliwek, 450 ml wody
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą Delikat czerwony (dosyć obficie), zostawiamy na 10 min. Do głębokiej patelni wlać oliwę i na rozgrzany tłuszcz wrzucić pierś i usmażyć na złoty kolor. Następnie do kawałków piersi dodajemy pocięty czosnek i wsypujemy ryż (nieugotowany) i całość smażymy na małym ogniu ok. 7 min. Po tym czasie dodajemy do potrawy pociętą paprykę i pieczarki oraz kukurydzę. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe (rosół z kury + z oliwą z oliwek) i zalewamy tym nasz ryż na patelni. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy całość ok. 15-20 min (od czasu do czasu mieszając) do miękkości ryżu (tylko nie rozgotować!).
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia z przykrywką, deseczka, nóż, łyżka do mieszania
Jak podawać?
Można jeść na ciepło, jak również na zimno.
Uwagi:
Jeżeli ryż jest już miękki, a w potrawie jest jeszcze dużo płynu, proponuję pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, żeby woda odparowała.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Marta |