Składniki:
kapusta pekińska - średnia,
piersi kurczaka - jedna podwójna,
kukurydza - jedna puszka,
ogórki konserwowe - średnie 5 szt.,
cebula - średnie 3 szt.,
przyprawa gyros,
majonez dietetyczny ok. 6 łyżek,
oliwa do podsmażenia kurczaka
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą gyros (ok. 2/3 torebki) i pozostawiamy na godzinę.W tym czasie można pokroić pozostałe składniki.Kapustę poszatkować, a ogórki i cebulę pokroić w kostkę, nie musi być bardzo drobno. Podsmażamy kurczaka na złoty kolor i pozostawiamy do przestygnięcia.Następnie bierzemy dość dużą miskę i przystępujemy do robienia już samej sałatki. Ogórki, cebulę i kukurydzę można sobie podzielić na pół. Na spód miski warstwa kapusty, później po kolei: ogórek, cebula i kukurydza, wszystkie warstwy posypujemy jeszcze przyprawą gyros. Teraz pora na majonez, trzy łyżki wystarczą, trzeba rozsmarować na powierzchni sałatki.Następną warstwę sałatki wykonujemy tak samo jak poprzednią.Czyli kapusta, ogórek, cebula, kukurydza, przyprawa gyros, majonez. Cała sałatka powinna być zakończona warstwą kapusty.Sałatkę je się niemieszaną, przy nakładaniu trzeba nabrać sałatki, tak aby dosięgnąć dna miski.
Potrzebne przybory:
nóż, kilka miseczek, jedna duża miska na samą sałatkę
Uwagi:
Sałatka jest mało kaloryczna, można zjeść jej dużo.Nie ma w niej nic gotowanego na parze, ale wydaje mi się, że przepis na tak pyszną sałatkę powinien być rozpowszechniony.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo! |
Kaloryczność | niska |
Autor | Jolanta |