Składniki:
mielone drobiowe mięso (chude) 200 g, natka pietruszki albo koperek (pęczek), jajo 1 sztuka, bułka tarta 20 g, cebula, ryż 300 g, szpinak, marchew 6 sztuk, sałata (główka), groszek(puszka), papryka (świeża albo z zalewy octowej), kalafior (ćwiartka), jabłka 6 sztuk, banany 3 sztuki
Jak przyrządzić?
Do mięsa mielonego dodajemy jajo, pietruszkę albo koperek świeży. Mieszamy. Doprawiamy do smaku, ale nie za dużo, najlepiej pieprzem ziołowym i solą jodowaną, papryką słodką. Gotujemy w tym samym czasie ryż, może być z dodatkiem curry, aby uzyskać żółty kolor. Gotujemy na wolnym ogniu. Formujemy kotleciki na kulki. Najlepiej przygotować sobie miskę z wodą i lekko maczać ręce przy formowaniu mięsa (nie przykleja się do rąk). Gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Marchew, kalafior również gotujemy na parze. Szpinak z dodatkiem przyprawy gotujemy. W czasie kiedy wszystko dochodzi, sporządzamy sok ze świeżej marchwi, jabłek i bananów (w sokowirówce). Wszystko podajemy na półmisku. Można posypać koperkiem po wierzchu. Żółty ryż kładziemy na sałatę, obok kotleciki, po bokach warzywa. W szklance long drink sok.
Potrzebne przybory:
noże, naczynie do gotowania na parze, garnki, miski, szklanki long drink, sokowirówka
Jak podawać?
Na półmisku kolorowym.
Uwagi:
Nie używamy ostrych przypraw (pobudzają apetyt). Jeżeli ktoś nie ma naczynia do gotowania na parze, może wykorzystać durszlak metalowy, pod spód garnek z wodą i gotować na wolnym ogniu. Wszystkie produkty muszą być świeże, pierwszej jakości, bez uszkodzeń!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | 359 kcal |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Malwina |