Składniki:
1 kalafior, 1 brokuł, 0,5 kg szparagów, ogórek świeży, 2-3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, przyprawy wg uznania, koperek
Jak przyrządzić?
Brokuł, kalafior i szparagi ugotować - można na parze, ogórek obrany pokroić w kostkę. Zetrzeć czosnek, dodać do jogurtu i doprawić według uznania, wymieszać. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, szparagi pokroić, dodać świeży ogórek, wymieszać, polać sosem jogurtowo-czosnkowym. Odstawić do lodówki i schłodzić. Posypać rozdrobnonym koperkiem. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać w półmisku, przybrać pietruszką, koperkiem.
Uwagi:
Przy gotowaniu warzyw w wodzie można dodać soli, dla osób, które lubią smak czosnku - można zwiększyć jego ilość.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Romana Szcnajder - Czarny |