Składniki:
40 dag ugotowanej w wywarze z warzyw chudej wołowiny, 20 dag ugotowanego selera, 3-4 jaja, 1/2-3/4 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki rosołu, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, 1 łyżka oliwy
Jak przyrządzić?
Ugotowane mięso ostudzić wraz z ugotowanym selerem i posiekaną pietruszką, zemleć dwukrotnie w maszynce. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Tartą bułkę przesiać. Formę budyniową posmarować oliwą i posypać tartą bułką (1 łyżka). Masę mięsną ucierać w naczyniu, dodając kolejno żółtka, przyprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać nieco soli. Ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć, lekko mieszając drewnianą łyżką pianę z masą mięsną, dodając jednocześnie po trochu tartą bułkę. Przygotowaną potrawę włożyć do formy. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą, przykryć. Gotować. Po ugotowaniu wyjąć z garnka i po kilku minutach otworzyć.
Jak podawać?
Podawać polany stopionym masłem z dodatkiem surówek z sałaty lub pomidorów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anita |