Budyń z mięsa gotowanego - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

40 dag ugotowanej w wywarze z warzyw chudej wołowiny, 20 dag ugotowanego selera, 3-4 jaja, 1/2-3/4 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki rosołu, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, 1 łyżka oliwy

Jak przyrządzić?

Ugotowane mięso ostudzić wraz z ugotowanym selerem i posiekaną pietruszką, zemleć dwukrotnie w maszynce. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Tartą bułkę przesiać. Formę budyniową posmarować oliwą i posypać tartą bułką (1 łyżka). Masę mięsną ucierać w naczyniu, dodając kolejno żółtka, przyprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać nieco soli. Ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć, lekko mieszając drewnianą łyżką pianę z masą mięsną, dodając jednocześnie po trochu tartą bułkę. Przygotowaną potrawę włożyć do formy. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą, przykryć. Gotować. Po ugotowaniu wyjąć z garnka i po kilku minutach otworzyć.

Jak podawać?

Podawać polany stopionym masłem z dodatkiem surówek z sałaty lub pomidorów.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorAnita

Budyń z mięsa gotowanego: Podobne przepisy

Budyń z mięsa gotowanego: wypróbuj również

Jak zrobić budyń?

... Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ... ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w ...

dawno temu

Przepis na budyń

... Dziś przepis na pyszny budyń dla maluszków, które ukończyły 7 miesiąc życia. Jest łatwy w przyrządzeniu i nie zabierze ci dużo czasu. Taki smakołyk to dobry pomysł na urozmaicenie diety rosnącego szkraba.  ... . Na wolnym ogniu przysmaż cukier, ...

dawno temu

Budyń dla niemowląt

... Jeśli chcesz ograniczyć ilość sztucznych barwników w diecie dziecka, przejdź na domowe obiadki. Gotuj dziecku jak najczęściej. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze na drogich specyfikach dla dzieci, ale także zacieśnisz więź między wami. Dziś ...

dawno temu

Słodki budyń z procentami

... A może masz ochotę na deser dla dorosłych? W takim razie spróbuj budyniu z bitą śmietaną i ajerkoniakiem. Nie będziesz mogła przestać go jeść. Jest delikatny i puszysty. Pozwala się odprężyć i wprawia w dobry nastrój. Doskonały na zakończenie ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Babeczki z budyniem

... dzieciom na drugie śniadanie. Przepisów na babeczki jest bardzo dużo, jednak bardzo często wybieramy ciasteczka z jakimś nadzieniem. Może nim być czekolada, owoce albo budyń. To właśnie ostatni z wymienionych składników nadaje wyśmienity smak ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub (w bardziej rygorystycznym wydaniu) na dietę wegańską. Czy mięso można bezkarnie wykluczyć z naszego jadłospisu ... bez doznania uszczerbku na zdrowiu? ...

dawno temu

Sos do mięsa

... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić ... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób ... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? Dlaczego należy to zrobić? Jakie gatunki mięsa podawać, w jakiej postaci i ilości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej. ... Kiedy należy wprowadzić mięso do diety dziecka? ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... Walory zdrowotne mięsa wieprzowego od dawna są przedmiotem krańcowo różnych opinii. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. ... ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, nie tylko dowiesz się, jak zrobić budyń, ale także poznasz przepis na tartę z budyniem. ... jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki

... Jeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku. ... Jeśli chcemy przekąsić coś ...

dawno temu

Powiązane Tematy