Składniki:
90 dag cięleciny (może byc tzw. łata) rozbitej na wielki cienki prostokątny płat,
150 g mortadeli w plasterkach,
1/2 kg szpinaku,
150 g sera feta,
jajko,
rozmaryn lub szałwia,
masło,
oliwa,
sól,
gałka muszkatołowa,
ew. białe wytrawne wino 1/2 szkl.
Jak przyrządzić?
Szpinak opłukać, dobrze osączyć.W rondlu rozgrzać 25 g masła, wrzucić na nie szpinak, chwilę poddusić do odparowania wody.Ostudzić, dodać rozdrobnioną fetę, jajko, sól (uwaga - feta bywa słona!) i gałkę muszkatołową. Wymieszać.Na rozbite mięso nałożyć plastry mortadeli (pokryć całą powierzchnię). Bliżej jednego z dłuższych brzegów nałożyć szpinak.Uformować roladę, związać bawełnianą nicią, pod którą wetknąć listki szałwii lub rozmarynu.Posolić, posmarować roztopionym masłem.Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Dolać trochę wody lub wino. Związać.Piec ok. 1,5 godz.
Potrzebne przybory:
rękaw foliowy do pieczenia
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | gajusza |