Składniki:
200 g piersi kurczaka (ok. 2 szt.),
marchewka, cukinia, różyczki kalafiora, brokuły, por, strączki fasolki szparagowej,
bazylia,
czosnek,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka na jakiś czas przed gotowaniem zamarynować według gustu. Marchew pokroić w słupki, cukinie w cieńkie talarki, resztę warzyw pokroić drobno. Do parowaru włożyć kurczaka na ok. 25-40 min. Strączki fasoli, marchew i różyczki kalafiora parować ok. 3 min. Dodać cukinię, brokuły i gotować kolejne 2 min.Przygotować sos: zmiksować 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz.Wyłożyć wszystko na talerz, polać sosem i posypać świeżą bazylią. Można podawać z ryżem (najlepiej dzikim), również gotowanym na parze.
Potrzebne przybory:
parowar lub garnek do gotowania na parze
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Caroosia |