Składniki:
karkówka lub łopatka, przyprawa Delikat czerwona, papryka słodka i pikantna w proszku, cebula, 2-3 ząbki czosnku, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych
Jak przyrządzić?
Karkóweczkę lub łopatkę kroję w większe kwadraty, posypuję przyprawą Delikat, dodaję sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę w proszku (1 łyżeczka), czerwoną słodką parykę w proszku (1 łyżeczka, ale to po podsmażeniu mięska, żeby nie zgorzkniało). Do tego dużo cebuli skrojonej w kosteczkę, dużo czosnku i zalać wodą i to wszystko gotowąć ok. 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję czerwoną parykę pokrojoną w nie za małe kawałki i to jeszce z 30 minut, po tym czasie mamy pewność, że mięso będzie kruche, a papryka miękka. Na koniec dodaję pomidory z puszki i to jeszce chwilę pogotować.Jest wyśmienite, wydajne na imprezach i wyśmienicie pasuje do kaszy gryczanej lub do bagietki. Gorąco polecam.
Uwagi:
Ważne, aby papryki w proszku i chili dać po podsmażeniu mięsa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mateusz |