Składniki:
2 steki wołowe, najlepiej z polędwicy, piwo, czosnek, jogurt i ogórek świeży,
sos sojowy, przyprawa grillowa, kieliszek wódki
Jak przyrządzić?
2 steki wołowe grubości około 1,5 cm lekko rozbić, najlepiej ręką. Z sosu sojowego, przyprawy grillowej i wódki sporządzić marynatę i umieścić w niej mięso, najlepiej na 24 godz. Piec po około 6-8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu, na tacce posmarowanej olejem, polewając piwem, na koniec dodać pieprz, ewentualnie sól.Z jogurtu, ogórka i czosnku zrobić sos tzatziki.
Jak podawać?
Podawać z grillowanymi warzywami (bakłażan, pomidor, cebulka, czosnek, pieczarki, cukinia), sosem tzatziki oraz ryżem ugotowanym na sypko na wywarze bulionowym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Andrew.56 |