Składniki:
1 duży por (tylko biała i jasnozielona część),
10-15 dag sera feta,
20-30 czarnych oliwek (polecam greckie Kalamata),
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
2-3 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka oregano,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: bardzo drobno posiekany ogórek lub/i pomidor
Jak przyrządzić?
Por kroimy w cienkie krążki, ser w kostkę, oliwki wypestkowane w plasterki.W misce mieszamy powyższe składniki z oliwą i przyprawami (+ ew. ogórkiem i pomidorem).
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, miska, łyżka
Jak podawać?
Przed podaniem warto odstawić na kilkanaście minut, by smaki trochę się połączyły.Fajnie pasuje do ryby na zimno (np. pozostałej z wczorajszego obiadu).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | bagatelka |